The wikis are now using the new authentication system.
If you did not migrate your account yet, visit https://idp-portal-info.suse.com/

openSUSE:Planowane zmiany

Skocz do: nawigacja, szukaj

Cykl wydań openSUSE

openSUSE Tumbleweed jest ciągłą dystrybucją openSUSE, która jest nieustannie aktualizowana i zawsze jest 'aktualnym wydaniem'.

openSUSE Leap jest zwykłą dystrubucją openSUSE, która ma mniej więcej następujący cykl wydań:

  • Jedno wydanie kolejnej podwersji co około 12 miesięcy, równolegle z Service Packiem do SUSE Linux Enterprise,
  • Jedno wydanie kolejnej wersji co około 36-48 miesięcy, równolegle z kolejnymi wydaniami SUSE Linux Enterprise.

Aktualny stan SUSE Linux Enterprise 15 wskazuje na to że można się spodziewać dłuższego cyklu życia wersji 15. Na podstawie aktualnych informacji możliwe jest wydanie openSUSE Leap 15.4 i openSUSE Leap 15.5. To by wydłużyło cykl życia tej wersji do 60 miesięcy.

Cykle życia openSUSE Tumbleweed i Leap są opisane na stronie Cykl życia.

Harmonogram wydania wydanie openSUSE Leap 15.3

Na czerwiec 2021 planowane jest wydane openSUSE Leap 15.3, wersji bazującej na SLE 15 SP3.

Harmonogram w formacie .txt (EN) | Harmonogram w formacie .ics (EN)

Data Kamień milowy Uwagi
21 kwietnia 2021 ostateczny termin wprowadzania poprawek przed RC Deadline o 17.00 CEST (15.00 UTC)
28 kwietnia 2021 wersja Release Candidate
  • wersja Release Candidate jest gotowa
  • środowisko do dalszego wsparcia jest gotowe
  • kod zostaje zamrożony
21 maja 2021 wersja Gold Master we środę następnego tygodnia publiczne wydanie
2 czerwca 2021 wydanie openSUSE Leap 15.3 będzie publicznie dostępne o 14.00 CEST (12.00 UTC)

Patrz też