The wikis are now using the new authentication system.
If you did not migrate your account yet, visit https://idp-portal-info.suse.com/

openSUSE:Planowane zmiany

(Przekierowano z Planowane zmiany)
Skocz do: nawigacja, szukaj

Cykl wydań openSUSE

openSUSE Tumbleweed jest ciągłą dystrybucją openSUSE, która jest nieustannie aktualizowana i zawsze jest 'aktualnym wydaniem'.

openSUSE Leap jest zwykłą dystrubucją openSUSE, która ma mniej więcej następujący cykl wydań:

  • Jedno wydanie kolejnej podwersji co około 12 miesięcy, równolegle z Service Packiem do SUSE Linux Enterprise,
  • Jedno wydanie kolejnej wersji co około 36-48 miesięcy, równolegle z kolejnymi wydaniami SUSE Linux Enterprise.

Aktualny stan SUSE Linux Enterprise 15 wskazuje na to że można się spodziewać dłuższego cyklu życia wersji 15. Na podstawie aktualnych informacji możliwe jest wydanie openSUSE Leap 15.4 i openSUSE Leap 15.5. To by wydłużyło cykl życia tej wersji do 60 miesięcy.

Cykle życia openSUSE Tumbleweed i Leap są opisane na stronie Cykl życia.

Harmonogram wydania wydanie openSUSE Leap 15.3

Na czerwiec 2021 planowane jest wydane openSUSE Leap 15.3, wersji bazującej na SLE 15 SP3.

Harmonogram w formacie .txt (EN) | Harmonogram w formacie .ics (EN)

Data Kamień milowy Uwagi
4 listopada 2020, środa początek prac
  • projekty openSUSE Leap i Backporty OBS są ustawione
  • openSUSE Leap 15.3 wchodzi w fazę Alpha
20 listopada 2020, piątek synchronizacja kodu i binariów SLE 15 SP3 do OBS kod i binaria SLE 15 nie moga być opublikowane przed kamieniem milowym Beta1 z powodu zmian zawierających poufne treści. Leap 15.3 będzie do tego czasu bazowało na SLE 15 SP2.
17 lutego 2021, środa ostateczny termin wprowadzania poprawek przed Beta
  • Deadline o 16.00 CET (15.00 UTC)
  • to również ostateczny termin usunięcia pakietów
24 lutego 2021, środa wersja Beta openSUSE Leap 15.3 wchodzi w fazę Beta
21 kwietnia 2021, środa ostateczny termin wprowadzania poprawek przed RC Deadline o 17.00 CEST (15.00 UTC)
28 kwietnia 2021, środa wersja Release Candidate
  • wersja Release Candidate jest gotowa
  • środowisko do dalszego wsparcia jest gotowe
  • kod zostaje zamrożony
14 maja 2021, piątek ostateczny termin przygotowania dokumentacji i tłumaczeń
21 maja 2021, piątek wersja Gold Master
2 czerwca 2021, środa wydanie openSUSE Leap 15.3 będzie publicznie dostępne o 14.00 CEST (12.00 UTC)
2 czerwca 2021, środa otwarcie ankiety retrospekcji wydania tuż po wydaniu zostaje otwarta ankieta retrospekcji wydania na survey.opensuse.org
16 czerwca 2021, środa zebranie głosów z ankiety podsumowanie ankiety będzie upublicznione w społeczności

Patrz też